Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος | Σπύρος Καρράς | Καλαμαριά Θεσ/νίκης - Ν. Μουδανιά Χαλκιδικής

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ (Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη - Ν. Μουδανιά Χαλκιδικής)

 
Τοποθεσία: Ν. Μουδανιά Χαλκιδικής
Διεύθυνση: Kίου 1
Τηλέφωνο: 2373021922
Κιν.: 6932412914
E-mail: grammateia.karras@gmail.com
Τοποθεσία: Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
Διεύθυνση: Αδριανουπόλεως 1
Τηλέφωνο: 2311260545
Κιν.: 6932412914
E-mail: grammateia.karras@gmail.com

Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα του Ενδοκρινολόγου - Διαβητολόγου ιατρού Σπύρου Καρρά

Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος | Σπύρος Καρράς | Καλαμαριά Θεσ/νίκης - Ν. Μουδανιά Χαλκιδικής


Δρ. Σπυρίδων Νικόλαος Καρράς, Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος
 

Οι διαρκείς εξελίξεις στο πεδίο των επιστημών υγείας τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν αλλάξει την κρατούσα στερεοτυπική άποψη του δεσποτικού θεραπευτή-ιατρού, ή ακόμα και του ιατρού-τιμωρού (που δυστυχώς ακόμα αναζητείται ως πρότυπο, από αρκετούς συνανθρώπους μας) με τον θεραπευόμενο ή ακόμα και τον κάθε συνάνθρωπο που αναζητά (χωρίς απαραίτητα την ύπαρξη νοσήματος ή κλινικού προβλήματος), την ιατρική συμβουλή και κατεύθυνση με στόχο τη βελτίωση της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής του υγείας. Πλέον, ο ειδικευμένος επιστήμονας, καλείται να κατευθύνει, θα έλεγα καλύτερα, να αγκαλιάσει τον ασθενή του, αρχικά με ενσυναίσθηση αυτονόητη, στη θεραπευτική σχέση που επίκειται να θεμελιωθεί, σε συνάρτηση με την σύγχρονη, εκτενή αλλά και παράλληλα βαθιά επιστημονική κατάρτιση και κατανόηση των πολύπλοκων μηχανισμών, που κατευθύνουν τη διατήρηση της ομοιοστασίας, στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η έννοια της ομοιοστασίας, είναι πανανθρώπινη, σωματική αλλά και πνευματική και αν και ενδέχεται να θεωρηθεί υποκειμενική η θέση μου, βαθιά ενδοκρινική (όχι ενδοκρινολογική). Αφορά τη διατήρηση ομαλών συνθηκών, με στόχο τη συνέχεια και ανάπτυξη της ίδιας της ζωής. Το υγιές κύτταρο, ανεξάρτητα από το ιστικό του υπόβαθρο, καλείται, όπως και ο κάθε ένας από εμάς, που συμμετέχει σε μια κοινωνία ανθρώπων, να έχει αυτοκρινή (υπεύθυνο να ρυθμίζει τις δικές του λειτουργίες), παρακρινή (να συμμετέχει, να επηρεάζει, αλλά και να επηρεάζεται - με στόχο την ομοιόσταση - τις λειτουργίες του γειτονικού του κυττάρου), αλλά και ενδοκρινή δράση (να αφουγκράζεται και να αλληλεπιδρά, με όλους τους υπόλοιπους ιστούς του συνόλου, του οποίου αποτελεί μέρος, δηλαδή του ανθρώπινου οργανισμού). Αυτή, η μαγευτική λοιπόν, αλληλεπίδραση, με βάση τη δική μου θεώρηση, αποτελεί και τη βάση της Ενδοκρινολογίας, επεκτεινόμενη εννοιολογικά, σε φιλοσοφικές, κοινωνικές, πολιτικές και υπαρξιακές προεκτάσεις, σε ατομικό επίπεδο.

Η διαφοροποίηση της θέσης, του ιατρού-θεραπευτή, έχει δραματικά μετακινηθεί (ευτυχώς κατά τη γνώμη μου), από την παλιότερη ανωτέρω θέση, στη θέση του ιατρού-καθοδηγητή, συνεργάτη, που κατέχει τα εφόδια, την εμπειρία και την ικανότητα, αλλά κυρίως την αγάπη για τον ασθενή του, να τον προφυλάξει από τη μία, από την πληθώρα ανακριβούς, γενικευμένης ή ακόμα και δόλιας αντιεπιστημονικής, μετέωρης και αστήρικτής συχνά πληροφορίας στα όρια της δεισιδαιμονίας, η οποία κατακλύζει τον καθένα από εμάς, μέσω του διαδικτύου, αλλά και από την άλλη και από την αριθμολαγνεία της σύγχρονης συστηματικής επιστημονικής πληροφόρησης, πίσω από την οποία ο κλινικός ιατρός καλύπτεται συχνά, υποβαθμίζοντας τη σημασία της εξατομίκευσης και της διαφορετικότητας, στη σύγχρονη ιατρική επιστήμη. Η γνώση και η τήρηση λοιπών των διεθνών κατευθυντηρίων κλινικών οδηγιών από το θεράποντα ιατρό, αποτελούν πολύτιμο οδηγό, σε αυτή την αμφίδρομη σχέση ιατρού με ασθενή. Δεν είναι όμως πανάκεια.

Ας μην ξεχνάμε, ότι αποτελούν οδηγίες, συστάσεις και όχι κανόνες. Ο ιατρός-θεραπευτής, καλείται λοιπόν, να γνωρίζει σε βάθος, να φιλτράρει αλλά και να λαμβάνει υπόψιν, ότι όλοι είμαστε τόσο διαφορετικοί, αλλά και παράλληλα ίδιοι, θέτοντας συχνά τον άνθρωπο πάνω από τους αριθμούς. Οφείλει να αποφεύγει τις γενικεύσεις, στις οποίες συχνά μεταπίπτει η επιφανειακή επιστήμη και η κοινή γνώμη, με προϋπόθεση, να έχει διαγράψει τη δική του επιστημονική και ερευνητική πορεία, καθώς όσο αυτή εξελίσσεται και ο ίδιος ο θεραπευτής, αναγνωρίζει, τη σχετικότητα της γνώσης , την διαρκή μεταβολή της στο μεγαλύτερο τμήμα της.

Η σύγχρονη ιατρική επιστήμη, δεν έχει πλέον δόγματα, εξατομικεύει, δεν αφορίζει και συχνά, ειδικά σε χρόνια νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, προϋποθέτει τη συμμετοχή του ασθενή στο θεραπευτικό πλάνο (ειδικά σε επίπεδο διατροφής και άσκησης), επανεισάγοντας τη θεώρηση του Ιπποκράτη:

Πριν θεραπεύσεις κάποιον, ρώτησε τον εάν είναι πρόθυμος να αφήσει όλα εκείνα που τον κάνουν να αρρωσταίνει

Με αυτό το μικρό κείμενο, που όμως δίνει συγκεκριμένο επιστημονικό, επαγγελματικό και ανθρώπινο στίγμα, σας καλωσορίζω στην ιστοσελίδα μου.

Οι συνεργάτες μου και εγώ, είμαστε στη διάθεση σας, για να επιλύσουμε απορίες, να σας δώσουμε κατευθύνσεις και ευελπιστούμε να προσφέρουμε τη βέλτιστη αντιμετώπιση, των ενδοκρινικών και μεταβολικών δυσλειτουργιών που σας προβληματίζουν, στα ιατρεία της Θεσσαλονίκης (Αδριανουπόλεως 1, Καλαμαριά ) και των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής (Κίου 1).